maandag 1 december 2014

Zing Ze!
Mutsen, sjaals en handschoenen werden hier al uit de kast gehaald. Vertrekken in de schemer en terug aankomen in het donker, kachel aansteken, dekentjes in de zetel, warme choco na een fikse wandeling ... De winter is in aantocht. Niet meteen mijn favoriete seizoen, maar er zijn wel leuke momenten om naar uit te kijken. En niet alleen voor mij, ook voor de kinders. De Sint, familiefeesten met Kerst en Nieuwjaar, en niet te vergeten het oudjaarszingen.
Nostalgie, nostalgie. Als kind maakte ik samen met de buurtjes een heus plan, zodat we toch maar geen enkel huis oversloegen. Goed ingeduffeld en voorzien van handige draagzakken trokken we het dorp rond om zoveel mogelijk lekkers en centjes te verzamelen.  Bevroren, maar voldaan kwamen we 's middags onze buit op de keukentafel omkappen, om dan nog weken lang te kunnen genieten van een volle snoepkast. 

http://www.geel.be/file_uploads/43559.jpg

De k.ERF (Kempense erfgoedcel) wil ervoor zorgen dat deze traditie niet vergeten wordt. En niet alleen deze bedelzangtraditie, er bestaan er nog vele anderen. Naast een website en educatieve pakketen voor scholen, werd er ook een boek gemaakt.
Toen ik gevraagd werd om mee te werken aan dit creatief boek moest ik niet lang nadenken. Ik stond ervan versteld dat er in de Kempen zoveel bedelzangtradities bestaan. Samen met enkele andere creatieve mensen gingen we op zoek naar leuke knutseltips en toffe recepten.

Al een beetje nieuwsgierig? Woensdag 10 december om 14u wordt het boek voorgesteld in de bibliotheek van Geel. Iedereen welkom!

4 opmerkingen:

  1. Oh ja, hier ook nieuwjaarke zoete hoor! (Noorderkempen dan)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Bij ons in Herenthout (ook Kempen) wordt ook nog ieder jaar nieuwjaar gezongen. Pure nostalgie! Da's elk jaar weer met warmte terugdenken aan die zalige tijd toen we zelf nog gingen zingen...

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Oh, ik heb zo'n toffe herinneringen aan nieuwjaarzingen! Heel het dorp stapten we af... En om 12u reed onze papa met ons nog rap naar de brouwer, want daar kregen we een fleske Gini! Ongezien in de vroege jaren 80!

    BeantwoordenVerwijderen