woensdag 21 oktober 2015

Meet Mara de Mantel!

Compagnie M, een gevestigde waarde in de patronenwereld. Ik testte en keurde reeds langer geleden en kan, net als de rest van blogland, alleen maar beamen dat de patronen van Marthe geweldig zijn.
Mara is mijn favoriet, al sinds de testversie. Er volgden nog een aantal stuks, niet altijd op het www gepost, en nog steeds blijft het patroon mij boeien.

Voor de grote Compagnie M Contest 2015, koos ik dus weer voor Mara. Om toch nog een keertje uit mijn comfortzone te komen, hackte ik het patroon. En eigenlijk niet alleen het patroon. Ik hackte ook mijn dochter.

Noor, de oudste dochter, kan je helemaal vergelijken met Pippi Langkous. Niet alleen omwille van de haarkleur. Neen, omwille van de energie en creativiteit dat die meid bevat. Haar hoofd draait steeds op volle toeren, ze hangt graag in bomen, haalt allerlei fratsen uit, zingt de hele dag door, en dat is nog niet alles. Ga je met Noor naar de winkel, dan heeft ze steevast de meest kleurrijke kledij bij.
De Mara die ik in gedachten had, was sober, elegant en verfijnd. Niet echt iets dat bij Noor past. Toch kreeg zij de Mara die ik in gedachten had. En nog meer: ik ging voor een grijze versie. Een kleur die niet in de kast van dochterlief voorkomt (met dank aan het lenen van de overige kledij door dochter 2).

Bij het bekijken van Marthe's aanbod, viel me op dat er geen patroon voor een jas tussen de collectie zit. Ik hoorde de stripfiguurlijke 'ping' en ging aan de slag.


Om van Mara een mantel te maken, moet het patroon niet spectaculair gewijzigd worden. Ik knipte het voorpand middendoor en stak er een rits in. Ik twijfelde over de kraag, maar ook hier veranderde weinig. om het iets beter te laten afsluiten, liet ik de halsbies een stukje overlappen en bevestigde een knoop, zodat het bij koude mooi kan afgesloten worden. (klitteband was een andere optie, maar dat levert garantie ruzie op met een sjaal).


Bij een jasje horen zakjes, liefst zakjes waar meisjes hun handen en andere rommel in kwijtkunnen. Ver moest ik niet zoeken. Marthe bied op haar website een duidelijke (gratis) tutorial aan, waarvoor dank.
De mouwen werden voorzien van een versiering.


Voeringgewijs moest er niet veel nagedacht worden, van de grijze stof schoot te weinig over om een beleg te maken. Het jasje werd dus op een onorthodoxe manier (lees: zonder beleg) gevoerd met een roze stof uit mijn voorraad.


Er werd getwijfeld om met het rugpand nog iets te doen, maar om het helemaal niet-Noor te maken, liet ik het gewoon zoals het was.


De hack geslaagd: zowel Noor als ikzelf zijn tevreden met het resultaat.

U vraag zich waarschijnlijk wel af wat dat gekke ding op haar hoofd is.
Last-minute besloot ik om een buff te maken in zachte witte pels. Iets te last-minute bleek dat deze te smal was om deftig over het hoofd te kunnen. Noor trok het zich niet aan, en gebruikt hem als hoofddeksel. Lekker warm en ideaal voor een badhairday.

En in het slechtste geval, kunnen handjes er ook in warm gehouden worden.


Stofjes: beiden uit mijn (grote) voorraad.
Grijze mantelstof: kringloopwinkel
Roze voering: Stoffenstraat, een jaar geleden
Fournituren: het Stoffenwinkeltje Westerlo
Witte pels: Strass

5 opmerkingen:

 1. Ah, nu krijg ik hem te zien! Die Mara jas! We hadden hetzelfde idee en toch ook zo leuk om te zien dat een Mara jas toch anders is dan een Louisa mantel! Ik vind het heel geslaagd. Is dat kant dat je gebruikt heb? Zou je je foto's groter kunnen zetten? Ik denk dat je details heel mooi zijn...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. ok door te klikken op de foto's zie ik ze wat groter! Ik ben fan van dat roze gecombineerd met zwarte kant! En dat Buffke, past perfect als muts! Zalig aan de oortjes moet dat zijn!

   Verwijderen
  2. Ik gebruikte een roze paspel en een zwart kantje. Ben zelf ook tevreden van het resultaat.

   Verwijderen
 2. Ik vind de jas heel mooi gemaakt!
  Leuk ook die buff, zal nog lekker warm zijn voor de komende winter ;-)

  BeantwoordenVerwijderen