woensdag 31 oktober 2018

Een houten kadootje!

Twintig jaar geleden gooide mijn papa zijn leven helemaal om. Hij maakte van zijn hobby zijn beroep en opende een taverne. Intussen veranderde het concept (en het interieur) en runt hij een huiskamerrestaurant. Daarnaast geeft hij ook avondles koken. Zo kunnen anderen ook genieten van zijn kunsten. Want dat zijn het, kunsten. Hij tovert met ingrediënten en creëert de lekkerste gerechten.
Deze week is hij jarig. En elk jaar wordt het moeilijker om een kadootje te verzinnen. Want zoals elke vader, heeft hij alles. Zeker als je hobby je beroep geworden is.

Dankzij de dames van Feeërieke duurde mijn zoektocht niet zo lang. Ik schreeuw al jaren dat ik ooit houtbewerking wil gaan volgen. De geur van hout, de verschillende kleuren, vormen, het zachte, natuurlijke uitzicht, en dat in combinatie met wat creatief talent, hoe zalig moet dat zijn? Jammer genoeg zit mijn agenda al zo vol, dat ik daar pas in een volgend leven aan ga toekomen.
Bij Feeërieke vond ik een houtbrandapparaat en een collectie blanco houten spullen. Internet werd afgeschuimd op zoek naar fijne quotes en ik ging aan de slag.


Met de EZtransfer kan je makkelijk tekst van een blad overzetten op je ondergrond. Eerlijkheid gebied me om te zeggen dat ik even vergeten was om mijn tekst in spiegelbeeld af te printen, dus ik schreef alles met losse hand op het hout.
De brander heeft zeven verschillende opzetstukjes, waardoor je eindeloos kan variëren. Ik gebruikte enkel een dikke en een dunne schrijfpunt, maar voor een volgend project (oja, dit is echt verslavend) gaan andere opzetstukken zeker nuttig zijn.


Mijn oog viel eerst op de houten lepels, zeker nuttig voor een kok. Heel bescheiden begon ik met de naam van mijn papa er op te zetten. En ik vond dat dat al meer dan genoeg was.
Een houten memobord, waarop een recept kan bevestigd worden, werd voorzien van een fijne qoute.Ook een houten kratje en onderzettertjes kregen een spreuk.
Een wijnkistje werd gevuld met een zelfgemaakte, pikante olijfolie.

 

 
Dit alles vormt een fijn geheel.
Om het kadootje nog een persoonlijke touch te geven, zocht ik een blanco receptenboekje. Zo kunnen geheime recepten later aan het nageslacht doorgegeven worden. Een toevallig (bestaat dat?) bezoekje aan The Flying Tiger later was ik een boekje rijker.


Papa, gelukkige verjaardag, op naar nog vele jaren (en dat we nog lang mogen proeven van al het lekkers dat je altijd tevoorschijn tovert!)


2 opmerkingen: