woensdag 16 mei 2018

#meiplasticvrij, week twee

Afgelopen week werd onze badkamer onderworpen aan een kritisch oog. Sinds we proberen plastic uit ons leven te bannen, zie ik overal echt alleen nog maar plastic. Echt overal. Gelukkig droom ik er nog niet van. Gek dat ik daar niet eerder bij stilstond en gewoon alles kocht en weggooide.

Ik ben iemand die grote aantallen voorraad koopt, zodat er steeds reserve staat. En dus ook een grote hoeveelheid verpakkingen. De huidige voorraad wordt gewoon opgewerkt (weggooien is ook zonde natuurlijk), maar voor alles wat opgeraakt, zoeken we een alternatief, liefst verpakkingsvrij.


Zo wassen we ons sinds een paar weken, niet meer met doucheschuim uit een wegwerpverpakking, maar met oldschool zeep. Ook de shampoo werd vervangen door haarzeep. Ik volgde het hele Low poo/No poo verhaal van Annelyse al langer en ging op zoek naar een waardige vervanger. Tot vorige maand werd mijn haar elke dag gewassen, gedroogd en gestijld, wegens snel vet en ontembaar. Iets dat ik met mijn ochtendhumeur liever zou overslaan. En kijk: vandaag zit er al drie dagen tussen een wasbeurt (alleen van mijn kapsel hé, of wat dachten jullie nu?), daar had ik nooit van kunnen dromen. Geen jeuk, vettig gevoel of schilfers, van een vooruitgang gesproken. Hoera!


In het boek van Kelly vond ik een recept voor wasmiddel. De voorbije week werd dit getest en goedgekeurd, zelfs door de hoogsensitieve dochter. Ik viste nog twee lege verpakkingen uit de pmd-zak en gebruikte deze als tijdelijk recipient. Proper wasgoed, fijn geurtje, en veel goedkoper dan hoe ik vroeger deed. Win-win!


Tandpasta is nog iets dat veel voorkomt in onze badkamer, ieder heeft zo zijn voorkeur, wat leidt tot veel tubetjes aan de wasbak. Het recept voor tandpasta werd ook bovengehaald en gemaakt, maar het testen moet nog gebeuren.  De meisjes schaften zich al wel een bamboe tandenborstel aan.
Ook over deo werd nagedacht, maar wegens vele allergieën blijven we voorlopig trouw aan ons huidig merk.

Ik hoorde onlangs dat het leek alsof ik terug in de tijd ging, door alles zelf te maken. En wat een tijdsbesteding dat dat moet zijn. Ik kan jullie met een gerust hart toevertrouwen dat dat behoorlijk meevalt.  De auto nemen, naar de winkel rijden, producten kiezen, aan de kassa wachten, .... tegen die tijd zijn mijn producten ook klaar.

Hetgene wat ik nog moet uitzoeken is hoe het zit met toiletpapier. Dit koop ik ook ééns per seizoen in het groot, met natuurlijk een berg plastic verpakking rond. Voorlopig vind ik in de regio nergens een alternatief. Iemand tips?

8 opmerkingen:

 1. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. ivm met wc papier.. wasbaar gebruiken?
  zelf doe ik dit (nog) niet dus echte tips kan ik niet geven, enkel zie ik dat bij mijn zoontje het wasbaar luieren (en dus ook afkuisen) zeer goed werkt. bij grote grote-boodschappen ging hij eerst even onder de kraan toen hij nog een luier droeg. Nu is dat niet meer nodig.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wauw, goed bezig!! Welke zeep gebruik jij voor je haar? ik ben al langer geïnteresseerd aan het uitkijken en opzoeken over low poo / no poo, maar durf de stap nog niet te zetten ;) .

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Gekocht in de lokale natuurwinkel. Niet echt veel keuze, maar ben wel tevreden.

   Verwijderen
 4. Koopt u een bidet he Hanne! Lekkere straal koud water d'r tussen, haha. En dan afdrogen met een handdoekje!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. ik was ook al een dik jaar met zelfgemaakt product, veeeeeeel goedkoper, misschien niet altijd even vlekkeloos, but who cares! ik was me al jaren met een gewoon stuk zeep en gebruik verder niet veel producten, mijn haar was ik wel met mijn eigen shampoo maar maar twee keer per week (of 1 keer) als mijn krullen niet meer deftig vallen, bind ik het samen, bespaart ook veeeeeel meer tijd ! over dat wc-papier....ik heb wel een vriendin (blog)die daar doekjes voor wil gebruiken, niet voor het eerste, vuile hè, dat blijft gewoon papier, maar zo voor de laatste papiertjes maakt ze een soort waslapjes, die ze in een vuilbakje doet en dan wast, ze maakt ook zo inlegkruisjes, eerst vonden wij dat wat vies, maar als je erover nadenkt...waarom niet...natuurlijk....wassen is ook weer belastend voor het milieu, maar ja, niet meer naar het toilet gaan,dat lukt ook niet hè, succes ermee!

  BeantwoordenVerwijderen