Doorgaan naar hoofdcontent

Koeken bakken

Vandaag is het Kerstfeest in Noor haar klasje (en waarschijnlijk in duizenden andere klasjes). De juffen vroegen wie er graag iets klaarmaakte om de kinderen mee te verrassen. Wij dus ... Koeken bakken is namelijk een van onze specialiteiten (dixit meneer Octaaf van Samson).

Vorig jaar kreeg ik voor mijn verjaardag een hele leuke boek om koeken te bakken, met één basisrecept en wel dertig variaties. En omdat die koeken overal zo in smaak vallen, wil ik het recept heel graag met jullie delen.

Benodigdheden:
-200 gram bloem
-75 gram suiker
-1 ei
-een beetje zout
-100 gram boter (liefst harde boter)
Je mengt dit alles en vormt dan koekjes: ofwel rol je het deeg uit en steek je vormpjes, ofwel rol je een worst en snij je er stukken af. Soms bestrooien we de koeken met rozijnen of hagelslag, andere keer voegen we Nesquick toe aan het deeg, nog een andere keer maken we rondjes met een kuiltje in, dat we dan opvullen met confituur, ...
Dit alles ongeveer 12 minuten in de oven op 160° en klaar is Kees.

Ik ben eens benieuwd of de kleuters de koeken opgekregen hebben.




ps: Let niet op de rommel, als er bij ons gekookt wordt, is het soms net of er iets ontploft is in de keuken.

Reacties

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Bommeke!

Het dessert, mijn favoriet deel van de hele menu. Een echte zoetebek ben ik. Aan een stuk chocola kan ik geen neen zeggen. Dat maakt ook dat ik gezegend ben met een aantal overtollige kilootjes. Omdat ik vrees dat ik het snoepen nooit ga kunnen laten, heb ik me er al lang bij neergelegd dat ik er nooit gestroomlijnd zal uitzien. Een toertje lopen is de perfecte manier om het zondigen af en toe door de vingers te zien. Onlangs bracht een collega de lekkerste taart ter wereld mee. Het recept werd hier al verschillende malen geprepareerd, en telkens met veel gejuich onthaald. Daarom wil ik het ook met jullie delen! Nodig: 500ml melk 60g maizena 250g boter 2 eieren 100g chocolade 2dozen madeira-koeken  (lange vingers gaat ook maar kruimelt harder) 250g suiker Start: Meng de melk en de maizena, laat het koken en zorg dat het afkoelt. Voeg boter, suiker en de eierdooiers samen en klop dit tot room. Klop de room en de afgekoelde maizena-pap tot pudding

Alice

Er ligt alweer een nieuwe Fibremood in de rekken. En dat terwijl ik al mijn naaiplannen van de vorige editie nog niet kon uitvoeren. Daarom koos ik deze keer voor een simpeler projectje, een trui. Alice is een klassiek patroon waar je veel kanten mee uitkan. De V-hals kan zowel voor als achter gedragen worden, mouwen met of zonder boord, je kiest dus zelf de look van je trui. Ik maakte een maatje kleiner dan de maattabel me voorschreef, oversized is niet echt mijn stijl. In de werkbeschrijving staan de afmetingen van het afgewerkte product, zodat je steeds een idee krijgt van de maat het kledingsstuk, en zelf niet te hard moet nameten. Verder volgde ik gewoon de werkbeschrijving, enkel het beleg liet ik achterwege. De hals werd afgewerkt met dezelfde boordstof als de mouwen en de onderkant. En oh, wat ben ik blij, mijn V-tje lukte van de eerste keer. De stofkeuze bepaalt mee de stijl van je trui. En dan sta je daar in de winkel, overdonderd door het aanbod, en zijn keuze

Casa Lapino

Huisdieren, elk kind vraagt er wel eens naar. En soms kan mijn hart ook niet weerstaan aan een dosis schattigheid. Sinds het begin van de grote vakantie huppelen er vier knuffelkonijnen in onze tuin rond. Vraag me niet naar hun naam, kinderen en het kiezen van namen eindigt altijd in onzin, gewoon konijn dus. We zochten een plekje waar er zon en schaduw is, een plekje waar ze rustig kunnen schuilen en toch nog kunnen genieten van het buitenleven. En dat plekje is onder de enige boom die hier nog staat. Het tweedehandse kippenhok werd een konijnenhok en klaar. (of toch niet, ik vergat even de afsluiting, het poortje en de stapstenen rond het hok) Maak kennis met onze drie dames, één intussen-geen-mannetje meer en hun buitenverblijf. De diertjes zijn überschattig en handtam. Als je wil komen knuffelen, ben je steeds welkom!